MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2015. december 7., hétfő

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Cynthia Hand: Say Goodbye - Amikor búcsúzunk című könyvét. A szerző az Angyalsors trilógiával már nagy sikert ért el az olvasók körében, legújabb önálló kötete egészen más, komolyabb témájú, a veszteség feldolgozásában mélyül el. Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, mert a végén, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.
SzerzőCynhtia Hand

Kiadói sorozat: Dream válogatás

Sorozat: -

Besorolás: realista, Young Adult,

Oldalak száma: 376

ISBN: 9789632616681

Fordító: Loósz Vera

Várható megjelenés: 
2015. december 8.

Eredeti ár: 2 999,- Ft

MFKata: ★★★★

Moly  Goodreads  Maxim Kiadó  Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

Alexis egy középiskolás kitűnő tanuló, akit felvettek a híres MIT egyetemre, matematika szakra. Öccse öngyilkossága óta azonban semmi sincs rendbe a családjában. Anyja egyfolytában sír és azt mondja, hogy véget ért az élete. Apja még a tragédia előtt elhagyta őket egy fiatalabb nőért. Alexis pedig dühös, ugyanakkor magát hibáztatja öccse, Ty haláláért, néha pedig az az érzése, hogy öccse szellemként követi őt. Alexis pszichológusa, Dave azt javasolja a fiúnak, hogy kezdjen el naplót írni, hátha így könnyebben meg tud birkózni öccse öngyilkosságával. És ahogy Alexis papírra veti fájdalmát, kétségeit, emlékeit, úgy tárul fel az olvasó előtt a múlt, a jelen és a jövő.

Véleményem

Cynhtia Hand Angyalsors sorozatát a kedvenceim között tartom számon. Nem is volt kérdés, hogy olvasom-e az új magyarul megjelenő könyvét.

De a könnyed, vidám hangulatú sorozat után bizony éles váltás volt a szomorú hangulatú Lexie. Mondjuk milyen is lenne egy olyan lány, aki alig pár hete vesztette el az öccsét és gyászol? A könyv során végig kísérjük Lexie-t a gyász feldolgozásának keserű és fájdalmas folyamatán.

Kontrollált szakasz
Elméletileg ez az időszak a temetésig tart. Mi mégis Ty temetése után pár héttel ismerjük meg Lexie-t. Aki tudatosan éli a mindennapjait, szinte robotként végzi el a teendőit, de fel még nem igazán fogta fel testvére elvesztését. Anyja javaslatára terapeutához is jár, aki egy napló írására biztatja. A könyv során váltakoznak a való életbeli események (jelen) és a naplóbejegyzések (múlt). Ettől gördülékeny az olvasás, mert folyamatos információt kapunk a múltról, miközben Lexie apró léptekkel halad előre.

Düh és harag
Azt hiszem ez a legnehezebb szakasz, Lexie-nek is. Mert nem az a típus, aki felelőst keresne, vagy legalábbis igyekszik ezt teljesen elnyomni magában. Egy igazi racionalista nő, aki csak és kizárólag a tényekben hisz. Ráadásul nem is a szavak embere. Így inkább elnyomja magában a haragot is, pedig szüksége lenne rá. De ahogyan egyre több információt ismer meg Ty halálának előzményeiről és okairól, annál inkább felszínre tör benne a düh is.

Testi tünetek
Szerinem ez Lexie-ben egyzerre jelenik meg a dühvel. Ahogy elnyomja magában, úgy húzza le a sötétség és egyidőben erősödik a testében a "lyuk" érzése. Megértettem Lexi testének reakcióját, ahogyan a lelki fájdalom fizikaiként tűnik fel, számomra sem ismeretlen. Ha egy eltávozott szerettemre gondolok, én is rögtön úgy érzem, mintha gyomorszájon vágtak volna.

Kereső és elkerülő magatartás
Nagyon sokáig nem értettem Lexie-t, hogy miért tagadja meg a segítő barátokat. Pont őket löki el magától a leghamarabb, a szerelmét, legjobb barátnőjét. Persze a könyv végén választ kapok arra is hogy miért, de addig is nagyon izgultam érte, hogy ne veszítsen el még többet, de az igaz barátok az ilyen helyzetekben is az emberrel maradnak.

Tudatos emlékezés
Lexie nem tud sírni a könyvben. Én sem tudtam. Úgy gondolom ez a fájdalomnak egy másik szintje, amikor sírni sem tudsz, hisz a sírás sokszor könnyebbülést hoz magával. Ugyanígy az emlékek. Rettentő fájdalmas lehet nem emlékezni a dolgokra, az elsőkre és az utolsókra. Az utolsó mondatunkra, az utolsó találkozásunkra. A legutolsó fázis a gyászban az, amikor már csak a szépre emlékezünk és ez Lexie egyik legnehezebb feladata.

Lexie gyásza rettentően megviselt, mert mindezek mellett még a bűntudatával is meg kellett
küzdenie. Az, hogy mi lett volna ha... végig az az SMS kattog a fejében, hogy mi lett volna ha időben elolvassa. Illetve a szokásos rossz érzés, hogy ő még él, és miért nem a másik.
Mély érzelmekkel és gondolatokkal teli történet és hiszem, hogy támasz lehet azoknak, akik hasonló cipőben járnak. Segítség a feldolgozásban, mert sokszor Lexie is rácsodálkozik, hogy nincs egyedül az érzéseivel, fájdalmával, hogy a harag, a bűntudat nem szégyellnivaló érzés, ezt sokan átélik.

Nagyon különleges könyv sok fájdalommal és szomorúsággal, de alapvetően a feldolgozásról-továbblépésről szól, egy cseppnyi romantikával. Hisz az élet nem áll meg, megy tovább. De a legfontosabb üzenete, hogy ne felejtsük el időben elmondani a szeretteinknek, hogy mennyire szeretjük őket!
Rendeld meg a puhakötéses könyvet az ikonra kattintva>>  Vedd meg!

Borító-mánia


Játsszunk!!!

A közeli hozzátartozók elvesztése és későbbi elengedésük súlyos lelki problémát okoz a fiatalabb korosztály életében is. Számos könyv jelent meg az utóbbi években, melyek ezt a témát dolgozzák fel. A blogturné minden állomásán találtok egy-egy képet, illetve könyvborító részletet, ami alapján ki kell találnotok, ki a főszereplő és kit veszített el. 
Minden állomás megfejtését a rafflecopter doboz vonatkozó sorába kérjük beírni.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Van egy gyönyörű lány, aki látja és hallja a halottakat. Olyan lelkeknek segít átkelni, akiknek valamilyen befejezetlen ügyük van, mint az az ikerpár is, akihez a mai kérdésünk kapcsolódik. Ki az a személy, aki elvesztette az ikertestvérét Ike-t és képtelen megbirkózni a fájdalommal?

A blogturné


12.05 Kelly és Lupi olvas
12.07 MFKata gondolatai
12.09 CBooks
12.11 Zakkant olvas
12.13 Deszy könyvajánlója
12.15 Dreamworld
12.17 Könyvszeretet

2 megjegyzés:

  1. "A közeli hozzátartozók elvesztése és későbbi elengedésük súlyos lelki problémát okoz a fiatalabb korosztály életében is. Számos könyv jelent meg az utóbbi években, melyek ezt a témát dolgozzák fel. A blogturné minden állomásán találtok egy-egy képet, illetve könyvborító részletet, ami alapján ki kell találnotok, ki a főszereplő és kit veszített el.
    Minden állomás megfejtését a rafflecopter doboz vonatkozó sorába kérjük beírni."
    Én nem látom a képet! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítottam. Köszönöm a jelzésed és remélem így már könnyen megfejthető a játék!

      Sok Sikert!

      Törlés

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum